Orgonam VSO szoftver

(Az ingyenes próbaverzió egy hónapon keresztül teljes funkcionalitással működik.)

Amennyiben a szoftvert meg kívánja vásárolni, ugyanezt a programot töltse le, email-ben kapja meg a szükséges licencfájlt.

A megbízható működéshez a stabil, végleges verziót válassza. A béta verzió mindig sok új funkcióval gazdagabb, de nem biztos a hibamentes működése. Minden, konkrét hibával kapcsolatos visszajelzést megköszönünk.

“Orgonam VSO 8.2” letöltése

orgonam_install-v8.2.exe – Letöltve 157 alkalommal – 40,74 MB

Orgonam v8.2

  • tanuláshoz változtatható tempó, pozíció, ikonok, villogó metronómjel, kikapcsolható idő- és metronómjelek
  • tíz setzer user blokk
  • hengerből redőny kapcsoló
  • redőnyből fő hangerő kapcsoló

Korábbi verziók:

Orgonam v8.1

Tanulás: szebb lejátszás megjelenés; metronom menthető felvételkor, kattogás lejátszáskor; midi felvételhez beállító ablak (metronómmal, első leütött hanggal szinkronizálás; csak billentyűjáték felvétele - vagy mindent felveszünk); midi lejátszáskor, gyakorláskor sebesség és pozíció állítható; alaphangot kizáró kopula ("unisonoff")

Orgonam v8.0

Tanulás ablak méretezés, jobb megjelenés; lejátszáshoz csatornák újraosztása; lyukszalag a gyakorláshoz; MIDI kereszttábla

 

Orgonam v7.0

Narrátor funkció, 1000 setzer (blokkos módban AA1..HH8), gyakorló ablak, törtszámok a reg.billékre, gyorsabb DISP betöltés, jobb hangkezelés.

Orgonam v6.1

Tanulás, gyakorlás funkció.

Orgonam v6.0

Midi fájlba mentés, visszatöltés.

VIGYÁZAT! Ha megvásárolta a szoftvert, csak akkor frissítsen a 6.0 verzióra, ha a licence feljogosítja az új változat használatára.

Orgonam v5.3

Új fordítóprogram a háttérben, a telepítő másképpen tölti le a disp fájlokat.

Orgonam v5.2

Hibák javítása, Dispo editor bővítése, levédhető editor és beállítások.

Orgonam v5.1

Orgonam audio driver: a nagyon rövid késleltetés mechanikus traktúra jellegű megszólaltatást tesz lehetővé. Külön kell megvásárolni a licencét!

Címkék színezése, méretezése.

Számos egyéb újítás, fejlesztés, javítás.

Orgonam v5.0

A legfőbb újítás minden bizonnyal a Kollektívák lehetősége. Kollektíváknak nevezzük azokat a játéktechnikai segítőket, melyek egy csoport regisztert egybegyűjtenek valamilyen szempont alapján, és azokat a meglevő regisztrációhoz hozzáadják - vagy éppenséggel abból kiveszik. Ilyenek például a Pleno, "Manuál 16' el", "Nyelvek" kapcsolók. A diszpozíció-editorban megtalálhatók az eddigi lehetőségek közé beillesztve. A fix kombinációkhoz hasonlóan be kell állítani a kívánt regisztereket, majd a kapcsolón jobb gomb és "Regisztráció felülírása". Vigyázat, kivevő kollektíva esetén is azokat a regisztereket kell beállítani, amiket kivonni szeretnénk (vagyis például Nyelvek-el kapcsolónál az összes nyelvregisztert kapcsoljuk be a felülíráshoz).

Szokás szerint sok hibajavítást és apró fejlesztést tartalmaz.

VIGYÁZAT! Ha megvásárolta a szoftvert, csak akkor frissítsen az 5.0 verzióra, ha a licence feljogosítja az új változat használatára.

Orgonam v4.1

Az eddigi "Diszpozíciók" menü át lett nevezve "Hangszerek"-nek, de funkcionalitásában a régi. Mostantól hierarchikusan láthatók a telepített (vagy kézzel beállított) orgonák.

Egy diszpozícióhoz több képernyőelrendezést is létre lehet hozni, ezek a Nézet/Elrendezések menüpontban jelennek meg. A többféle elrendezés lényege, hogy ugyanazok a regiszterkapcsolók és gombok más-más helyen jelenjenek meg – de akár el is rejthetők. Így nem csak különböző "dizájn" valósítható meg, hanem megoldható, hogy több regisztert használjunk, mint ami egy képernyőn kényelmesen elférne.

A Midi logban egy harmadik fülön csoportonként vagy akár egyesével kapcsolhatók a kontroll üzenetek.

Szokás szerint sok hibajavítást és apró fejlesztést tartalmaz.

Orgonam v4.0

Legfőbb újdonság a HD felbontású háttérképek kezelése. A program korábban is képes volt fénykép minőségű képek, külön panelek kezelésére, most azonban lehetőség van a teljes felületet átigazítani a fotorealisztikus háttérhez. Ez a funkció folyamatos fejlesztés alatt áll, hamarosan megjelennek a letölthető ingyenes hangminták (Burea Church és társai), valamint a megvásárolható diszpozíciók új, extra szép felületei.

Az új verzióban külön a hibrid orgonák számára szükséges funkciók is megtalálhatók - ehhez új "Hibrid" licenc tartozik! Folyamatos fejlesztés alatt áll az automatikus hangolás, a manuálok midi kimenete, finomhangolás, a regiszterkapcsolók visszajelzése, kimenete (LED-ekhez, setzer-mágnesekhez és/vagy regiszter-szelepekhez).

Vigyázat!!! Ha megvásárolt korábbi verziója van, csak akkor installálja, ha van licence az új verzióhoz! Egy éven belül díjmentesen jogosult minden frissítésre, egy éven túl pedig vegye fel velünk a kapcsolatot az upgrade érdekében.

Orgonam v3.2

Néhány újdonság: Sostenuto kopula (olyasmi, mint a versenyzongorák középső pedálja: a bekapcsolásakor éppen lenyomott hangokat rögzíti).

Részletesebb betűméret opciók (nem csak pontméretben, hanem pixelben akár X/Y méret külön is megadható).

Regisztráció rögzítő kapcsoló: lenyomásától felengedéséig lefagyasztja a regisztereket, így lehetővé teszi, hogy előre beállítsunk egy új regisztrációt, majd egy mozdulattal váltsunk. Ez olyasmi, mint a kombinációk a régebbi orgonákon, nagyon hasznos improvizáció közben, amikor nem volt lehetőségünk előre beállítani a regisztrációt.

Burkológörbe. A szerkesztőben a felső [...] gomb menüjében, vagy a síphangok szerkesztőjében érhető el ez a lehetőség. Külön-külön minden egyes sípra, vagy közösen csoportokra (regiszterre, manuálra) megadható a megszólalás hangereje (0..500%), majd a berezgés ideje (vagyis amíg a kezdeti felütés eléri a teljes hangerőt), végül a lecsengés ideje. Normál esetben ezek lehetnek mind nullák, akkor nem befolyásolják az eredeti, felvett megszólalást. Ha azonban mondjuk túl halkan indulnak a sípok, akkor erősebbre állíthatjuk a felütést; vagy épp halkabbra, ha túl karakteres a hang. Ugyanígy ha sokalljuk a visszhangot, le lehet gyorsan halkítani a hangot.

A jelenlegi leglátványosabb újdonság a hangolás és auto-hangolás! Az eszközsáv közepére kikerült egy hangoló eszköz, mellyel +/- 200 cent (2-2 félhang le ésHangolas fel) értékek között lehet finomhangolni az egész orgonát. Segíti a hangolást, hogy duplakattintásra 100 centenként emelkedik a hangolás.

Még izgalmasabb, hogy hibrid (akusztikus sípokat tartalmazó) orgona esetén be lehet állítani automatikus összehangolást. Ilyenkor a diszpozíció betöltése után a program rövid időre megszólaltat egy sípot, amit a számítógépre között mikrofon hallgat, és megállapítja a hallott frekvenciát, majd ehhez hozzáhangolja a digitális sípokat. Ez a funkció még további fejlesztést igényel, nagyon érzékeny a mikrofon jó elhelyezésére és a hangerőviszonyok helyes beállítására!

Ehhez a funkcióhoz jobb egérgombbal kell a hangoló eszközre kattintani, ekkor a jobb oldalon látható Autohangolasablak jelenik meg, itt lehet beállítani a paramétereket. Fentről lefelé:

MIDI input - az a kontroller (célszerűen egy potenciométer), amellyel a finomhangolás állítható. Lehetőség van speciális, gray-kódos kontroller megadásra is, mint minden más analóg szabályzónál.

Audio input - meg kell adni, hova van kötve a mikrofon, milyen bemeneti porton figyelhető a síp. A [Teszt] gombra kattintva kipróbálható a bemenet.

A vonal alatti részen lehet a hibrid orgona automatikus hangolását beállítani. Megadható, hány másodpercet várjon a diszpozíció betöltése után (pl. a fúvómotor felpörgésére).

Cél frekvencia - ez a digitális sípok referencia hangmagassága, a szoftver ezt a frekvenciát várná az akusztikus síptól az audio inputon.

Hexa MIDI kódok - a hangolás kezdetén, illetve végén ezeket a kódokat küldi ki a program. Itt kell megadni egy regiszter és egyetlen síp megszólalását. Mivel ez a diszpozíciótól függ, a kódok beírásával lehet a legszabadabban beállítani.

Orgonam v3.0

FIGYELEM! Ha 2.x licenccel rendelkezik, ezt a verziót nem tudja használni, kérjük ne installálja! A licenc upgrade érdekében forduljon hozzánk! Ha nincs licence, a 30 napos kipróbálási időszakon belül használhatja ezt a verziót.

A folyamatos fejlesztés miatt ez a verzió véglegesítve lett, hibajavítások mellett néhány újdonság: a Funkciók menüből egy Setzer-szerkesztő ablak nyitható, ebben táblázatos formában szerkeszthetjük a regisztrációkat. A kopuláknak megadható tól-ig határ, hogy mely hangokat kopulázza, így pl. osztott manuálok osztottan emelhetők át. A térbeli elrendezésnél megadhatunk szélső határokat.

Ezek pedig a korábbi béta1 újdonságai:

Néhány hiba javításán kívül a címkék lettek sokoldalúbbá téve. Egyik lehetőség, hogy a háttérkép vízszintesen és függőlegesen függetlenül többszörösére (max. négyszeres) növelhető, így sokkal több szöveg elfér benne. Másik lehetőség, hogy mostantól háttérkép nélküli címke is készíthető. Vagy átlátszóan, azaz közvetlenül a háttérfára lehet így írni, vagy megadható egy háttérszín, amellyel kitölti a program a szöveg alatti részt. A szöveg köré megadható egy kitöltés vagy térköz, valamint egy változtatható szélességű és eltérő színű keretvonal is. Ezekkel a lehetőségekkel sokkal változatosabb címkéket lehet a képernyőn elhelyezni.

Az eddigieknél tömörebb lett a .DISP (és persze a .USER) fájl is, a DispoEditor használatakor átkonvertálja ezeket a fájlokat új formátumba. A régi fájlok az eredeti könyvtárban megmaradnak .DISPoldver illetve .USERoldver kiterjesztéssel.

Az .ORGAN fájlokat importálás után automatikusan .DISP fájlra konvertálja a program (azonos fájlnévvel).

Normál képernyőn is használhatjuk a kompakt-nézet kapcsolóit, ezek sokkal kevesebb helyet foglalnak, és így több kapcsolót tudunk elhelyezni egy képen, ráadásul az általános függőleges "orgonahúzók" oszlopai helyett ez jobban illeszkedik a billéknél megszokott vízszintes elrendezéshez. Beállítani a DispoEditorban lehet, az "orgona" szekcióban található a keskeny regiszterkapcsolók váltója.

A képernyő középső (a billentyűket tartalmazó) része elrejthető, ilyenkor a középpanelen levő gombok és kapcsolók a két oldalsó panel alján jelennek meg. Ráadásul a manuálok közé helyezett nyomógombok (tipikusan manuál-setzerek és pisztonok) is elrejthetők, akkor csak a manuálrész feletti gombok és kapcsolók látszódnak kétoldalt. Ha ezek mellett még a kompakt regiszterkapcsolókat is használjuk, nagyon helytakarékos diszpozíciós képeket lehet összeállítani. A DispoEditor "orgona" szekciójában található a középső panel és a köztes gombok elrejtése.

Újdonság, hogy a regiszterkapcsolók (valamint a kopulák és tremolók) egymással összekapcsolhatók. Pontosan ez úgy működik, hogy bármely regiszterhez egy vagy több másik ugyanarról a manuálról hozzáköthető. Így az eredeti regiszter kapcsolásakor az(ok) is kapcsolni fog(nak). Ez leginkább akkor célszerű, ha egy képernyőn levő kapcsolóval egy elrejtett másikat is kapcsolunk, így több sípsoros regisztereket rakhatunk össze.

Végleges! Orgonam 2.2v

Új menüpontok kerültek az extrák közé, és több más fejlesztés is történt.

Térbeli pozícionálás (már korábban is volt, de most kényelmesen, egy központi ablakból és grafikusan lehet beállítani): a szélládákat és azon a sípokat többféle szokásos rendszer szerint helyezhetjük el. Növekvő, csökkenő, C-Cisz oldal, pedál torony stb. Ezen felül a szélládákat magukat is tologathatjuk a sztereo-térben. Természetesen ez az intonációk "panpot"-jait állítja be, az intonációs ablak továbbra is rendelkezésünkre áll.
Hangolási rendszerek: a megszokott egyenletes hangolástól eltérő hangolásokat is beállíthatunk (a program feltételezi, hogy a sípok eleve egyenletes hangolásúak). Püthagoraszi, Werckmeister, Young stb. több változatban. Ez a menü az intonáció hangmagasság-beállításait módosítja. Ha szükség van a sípok abszolút elhangolására, azt a diszpo-editorban a sípok módosításánál meg lehet tenni.
Betűkészletek kerültek az installerbe. Ezek mind ingyenesek, sok közűlük magyar ékezetes karaktereket is tartalmaz. Főként írott és gótikus betűk. Lehetőleg ezeket kell használni, mivel a programmal együtt telepítésre kerül, így számíthatunk rá, hogy az általunk készített diszpozíció más gépen is ugyanúgy fog kinézni.
Menedzselt beföltés. Megváltozott a betöltő képernyő, kilistázódik az összes regiszter. A menedzselt mód választásával a betöltést leállíthatjuk (egy pipával megjelölhetjük, hogy eleve el se kezdődjön), vagy az Orgonam menüből a "menedzselt megnyitást" válasszuk. Ekkor módunk van kivenni regisztereket a betöltésből. Teszteléshez, memória-takarékos betöltéshez jó, de készíthetünk pl. nyelvregiszterek nélküli "al-diszpozíciót" is. A kiválasztott regiszter-készletet el is menthetjük, későbbi betöltésnél legördülő listából választhatjuk ki. Szükség esetén az ilyen részlegesen betöltött diszpozíciók is szerkeszthetők, módosíthatók, de ne feledjük, hogy nincs minden síp betöltve!
Német verzió. Mostantól a program is, a telepítő is tud németül beszélni!
MIDI nyitó/záró parancsok. Újdonság, hogy a MIDI beállítások kimeneti ablakában megadható két hexa számokból álló sorozat. Egyik a diszpozíció betöltése után, másik bezárása előtt hajtódik végre. Ezek a számsorok MIDI parancsként kiküldésre kerülnek a megadott kimeneti csatornán. Segítségükkel alaphelyzetbe állítható a MIDI kontroller, leállítható minden hang stb. Az Orgonam gyártású saját MIDI paneljeinknél pl. kilépéskor minden LED leoltható, illetve induláskor az éppen lenyomott regiszterkapcsolók állapota beolvasható.
Bináris kódos henger/redőny pedál. Speciális új lehetőség az analóg bemenetek helyettesítése digitális bitekkel. Vagyis pl. a henger pedál nem csak potenciométer lehet, hanem sokállású kapcsoló, melynek bináris kódjait a szokott módon MIDI parancsok hordozzák. Megadható a bemeneti bitek kódja, a kódsor, és akár LED-sor kimenet is vezérelhető így.
Extra panelek hozhatók létre, kifejezetten a grafikus háttérképek és regiszter-pultok céljára. A paneleken jelenleg regiszter, kopula és tremoló kapcsolókat lehet elhelyezni. A diszpo-editor listájának végén vannak a panelek. Hozzáadás után egy háttérképet kell beállítani, ez fogja meghatározni a panel méretét. A kapcsolók egyenként hozzáadhatók a panelhez, itt két képet és két X-Y pozíciót kell megadni (ki- és bekapcsolt állapot), valamint egy kontrolt, amelyiket működtetni szándékozunk.
RotterdamAz extra panelekre egy példa: legújabb "szerzeményünk" a rotterdami Laurenskerk orgonájának digitalizált változata, melyet most már (viszonteladóként) mi is árusítunk. A gyönyörű hangú orgonához szép képernyőképek is készültek, az oldalsó kinagyítható ábrán a baloldali regiszterpult látható. Ez (és természetesen a jobboldali is) megjeleníthető a programban, a regiszter-húzók pedig ugyanúgy működtethetők egérrel vagy érintőképernyővel, mint a főablak szokásos kapcsolói. További részletek az orgonáról: http://www.sonusparadisi.cz/en/organs/top-selection/rotterdam-laurenskerk-main-organ.html.