Opus 9. – Orgona a Sziráki Templomban

Opus 9A plébános atya keresett meg bennünket, és elpanaszolta, hogy a templomban levő dzsessz-orgona hangja nem illik a szertartásokhoz. Mivel itt a szomszédos kastélyszálló miatt gyakran van reprezentatív esküvő, fontos a párok számára, hogy a nász minden része elegáns és ünnepi legyen. Állítólag előfordult az is, hogy az esküvőről készült "hivatalos" videóból kivágták az orgonaszót, annyira nem tetszett a hangja.

De lássuk be: a misén is a pap után a legfontosabb közreműködő a kántor, mivel az ének és a szép orgonaszó növeli az áhítatot, és közelebb viszi a híveket Istenhez. Pedig a hely kántor nagyon ügyesen és szépen játszik, de ha nem megfelelő a hangszer, nem tud csodát tenni....

Vettünk hát egy működésképtelen roncsot, a jobboldali képen látható a szörnyetegünk. A szokásos: két manuál eltolva, csiricsáré kapcsolók, rengeteg gomb, dobgép, potenciométerek minden szabad felületen, "vernyogtató" térdkapcsoló... Ilyenkor mindig nehéz beleképzelni: hogy lesz ebből templomi hangszer???

Opus 9Mindenekelőtt rombolni kell, bárhogy is fáj... Nekiestünk hát, és szétszedtük. Hát... ebből lesz még valami??? (kérdezte a fotós). Eddig se működött a hangszer, de most már végképp megszűnt, mint zeneszerszám. Előtte kipróbáltuk, de csak néhány hang működött. Talán meg lehetett volna javítani, de nem érdemes. Ha sikerül, amire vállalkoztunk, a minősége egészen más lesz!!!

Mivel a technikát szerető emberek vagyunk, tisztelettel nézünk ezekre a régi dzsessz-orgonákra, a mérnöki lelemény (akkori) csúcsa volt: egy kisebbfajta alkatrészboltnak elegendő ellenállás, kondenzátor, tranzisztor van beleépítve, ráadásul jórészt kézzel forrasztva-kötözve, elrendezve. Gyönyörűen vezetett vaskos kábelkorbácsok élénk színű kígyókként siklanak egyik paneltől a másikhoz. És mégis: ha építeni akarunk, először bontani kell. Ahhoz, hogy valami új szülessen, valami réginek el kell pusztulnia. Persze nagyon odafigyelve!!! Amit lehet, azt megmentünk: erősítő, hangszórók, kapcsolók, tápegység, hangváltó, kábelezés (egy része) megmaradt, nagyon tudni kell, mi az, amit ki lehet venni, mi az, ami maradjon a helyén.

Opus 9Így aztán kezdtek a dolgok letisztulni. A felesleges részek eltávolítása után már látni véltük, mi lehet belőle – ha el nem rontjuk (ahogy a vicc mondja). De még ott a sok csiri-csári kapcsoló, a vinnyogtató térdnyomó, a billentyűzet sincs jó helyen. Mi lesz ebből??? Sok még a megoldandó feladat! Azzal, hogy eltávolítottuk a pot.métereket, üressé vált a billentyűzet két oldala. Oda új lapokat kell faragni – tényleg faragni, mivel a tartószerkezet alakját is pontosan kell követni. A billentyűzetet erős kézzel csapkodja az orgonista, az alatta levő váznak tehertartónak kell maradnia a manuálok egymás fölé csúsztatása után is!

A színes kapcsolókat fel tudjuk használni regisztrációra. A plébános atya maga is játszik orgonán, türelmetlenül várta a hangszert és már el is készítette a diszpozíció tervét (a Burea Church hangmintát alapul véve):

Pedálmű Főmű Pozitívmű Úszómű
 Subbass 16'  Principal 8' Rohrflöte 8' Principalflöte 8'
Principalbass 16' Gedakt 8' Salicional 8' Viol Celeste 8'
Gedakt 8' Octav 4' Flöte 4' Hohlflöte 4'
Principal 8' Superoctav 2' Nasat 2 2/3' Rohr quint 2 2/3'
Rauschpfeife IV Sesquialtera II Waldflöte 2' Waldflöte 2'
Posaune 16' Mixtura V Superoctav 1' Terz 1 3/5'
P+I Trumpet 8' Cymbel II Sivflöte 1'
P+II I+II Scharf III Shalmei 8'
P+III I+III Krumhorn 8'  
  Super I II+III  

 

Opus 9Mivel az orgona belső erősítője és hangszórói nem voltak elégségesek a templom betöltéséhez, külső hangfalrendszert illesztettünk hozzá. Lóca sem volt, gondos méretezés után saját padot készítettünk, a jobboldali képen látható. Rengeteg apró feladat volt hátra, amíg a végső állapotig eljutottunk. A regiszterkapcsolókat alapozás után egységes fehérre festettük és feliratokkal láttuk el. Új takarólapok készültek, a játszóasztalban helyet kapott a működtető számítógép, és az új elektronika. A frissen fejlesztett háromsoros MIDI encoder kártyánk került az orgonába, ez egy panelen képes egy két manuál+pedálműves orgona teljes ellátására – akár még setzer vezérléssel is. Bár itt erre nem volt szükség, hiszen a számítógépen levő Orgonam VSO program működik.

Amikor a templomhoz érkeztünk az új játszóasztallal, már nagyon vártak minket buzgó és erős hívek. Mivel a karzatfeljáró egy keskeny csigalépcső, kötélen kellett a templomhajóból felhúzni a játszóasztalt. Csak úgy repült felfelé a hangszer – sietni kellett, mivel csak nagyjából egy óránk volt beüzemelni a hangszert, és a kezdődő szentmisén máris az új orgona hangjára énekelhettek a hívek!

Álljon itt még néhány kép az elkészült hangszerről:

Opus 9Opus 9Opus 9Opus 9Opus 9

A sziráki templom orgonáján eljátszott első mű, az orgonajáték öröme meghallgatható az alábbi felvételen. Sajnos a mobiltelefon nem képes visszaadni a hangzás teljességét és szépségét, aki szeretné, eredetiben is meghallgathatja Szirákon, a katolikus templomban. Vagy előzetes egyeztetéssel jöjjön el hozzánk Budapesten, és több más, nagy orgona hangjával együtt meghallgathatja, ki is próbálhatja nálunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.