A digitális traktúra

Ön kántor vagy orgonista? Plébános vagy zeneiskolai vezető?

Ha szeretne új orgonát építtetni vagy meglévő orgonáját felújíttatni, használja fel a XXI. század technikáját! Új orgonáját mindenképpen cégünk digitális traktúrájának felhasználásával építse! Meglévő elektromos vagy elektro-pneumatikus traktúráját átalakítjuk; igény esetén pneumatikus vagy bármilyen más traktúrát is digitálisra fejleszthetünk.

Orgonaépítők figyelmébe: digitális traktúra paneljeink egységes rendszert alkotnak, könnyen szerelhetőek, meghibásodás esetén cserélhetőek, széleskörűen paraméterezhetőek; megkönnyítik az orgona elkészítését, a hibakeresést, és növelik az orgona megbízhatóságát

 • egyszerűbb vezetékezés, mikroelektronika váltja ki a bonyolult relé- és kábelhálózatokat
 • megbízható, pontos megszólalás, kevesebb hibalehetőség
 • a meglevő érintkezők is jobban fognak működni digitális környezetben
 • a régi, kopott érintkezőket le lehet cserélni; ha abszolút megbízható billentés-érzékelést szeretne: hall-generátoros vagy reflexiós optocsatolós érzékelőket ajánlunk
 • kényelmes, bőséges funkciók:
  • otetszőleges kopulák
  • digitális redőny-vezérlés
  • programozható henger akár többféle programmal is
  • szabad kombinációk és preparációk, PLENO, TUTTI, nyelvek-el stb.
  • nagyszámú SETZER-kombináció
  • visszajelzés (LED-ek, hétszegmenses kijelzők, LCD panelek)
 • jelentősen csökkennek az érintkezők kopása miatti hibák
 • a játszóasztalt szabadon elhelyezheti, messze viheti a sípháztól, akár a szentélybe is telepítheti
 • második játszóasztalt is építhet (kórusra és szentélybe)

Szómagyarázat

Traktúra: az orgonajátékos regisztrációját és billentyűlenyomásait ez juttatja el a sípokhoz, és a muzsikus szándékainak megfelelően szólaltatja meg azokat. A traktúra tehát az összekötő „logika”, ami a zenész játékát sípok hangzásává alakítja.

Mechanikus traktúra: a legrégebbi módszer, itt a billentyűlenyomás rudakon és emeltyűkön keresztül mozgatja a sípoknál levő szelepeket. Előnye a pontos megszólalás, hátránya a bonyolult mechanika és a nehéz leütés. Ezért csak viszonylag kis orgonáknál alkalmazták, és lehetőleg a játszóasztalt a sípházzal egybeépítve.

Pneumatikus traktúra: a regiszter-kapcsolók és billentyűk lenyomása levegőt juttat vékony csövekbe, amelyek a sípok alatti szelepeket nyitják. Előnye, hogy nagy orgonák építését is lehetővé teszi, valamint a játszóasztalt viszonylag távolabb (néhány méteren belül) lehet vinni. Hátránya, hogy a levegő rugalmassága miatt a hangzásnak jelentős késése van, valamint a rengeteg szelep, cső és pneumatikus áttétel állandó hibaforrás.

Elektromos traktúra: a billentyűk és regiszterkapcsolók alatt elektromos érintkezők vannak (általában billentyűnként is több), melyek vezeték-kötegeken keresztül, mágnesekkel vagy elektromotorokkal nyitják a sípok alatt levő szelepeket. Előnye a pontos működés, a játszóasztalt akár többszáz méterre el lehet vinni a sípháztól. Hátránya a rengeteg érintkező és vezeték, valamint a kopulákhoz szükséges hatalmas relé-oszlopok.

Digitális traktúra: a billentyűkhöz és regiszterkapcsolókhoz csak egy-egy érintkező kell, melyeket a kis áram és nagy impedancia-tűrés jellemez, ezért a kontakthibának kicsi az esélye, de akár nagy megbízhatóságú hall-generátor vagy infravörös érzékelő is alkalmazható. A jelek mikrokontrollerrel (egytokos számítógép) vezérelt kártyákba jutnak, melyek a funkciók korábban elképzelhetetlen bőségét (kopulák, setzer-kombinációk, programozható henger, állapot-kijelzők, stb.) könnyedén valósítják meg. A játszóasztalt a sípházzal csupán egyetlen digitális jel-vezetéken kell összekötni, a sípházban pedig szintén digitális panelek vezérlik a sípmágneseket/motorokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.